Centar za pomoć

KEKSICA – KEKS Pay kartica

 • Sve o KEKS Pay kartici
  • Što je KEKSICA - KEKS Pay kartica?

   KEKSICA je besplatan prepaid račun povezan s aplikacijom KEKS Pay. Sa svoje KEKSICE možeš slati novac, plaćati na fizičkim prodajnim mjestima ili na internetu. Ako to želiš, uz račun možeš naručiti svoju KEKS Pay karticu. A KEKSICU možeš koristiti i kao kasicu-prasicu. Možeš spremiti dio svog novca za putovanje ili poklon, odvojiti neki iznos za sigurnu kupnju na internetu i još puno toga. Novac uplaćen preko KEKS Pay aplikacije iz neke druge banke ti na KEKSICU stiže isti tren, svejedno šalje li ti netko novac u večernjim satima ili vikendom.

  • Tko može otvoriti KEKSICU?

   KEKSICU može otvoriti svaka punoljetna osoba koja je rezident Republike Hrvatske i ima važeću osobnu iskaznicu.

  • Kako mogu otvoriti KEKSICU?

   KEKSICU možeš otvoriti isključivo u KEKS Payu, potpuno besplatno i u svega nekoliko minuta. Klikni prvu ikonicu s desne strane na dnu ekrana KEKS Paya i vidjet ćeš opciju za otvaranje KEKSICE. Nakon kratke i jednostavne identifikacije možeš odmah započeti koristiti KEKSICU kao prepaid račun, a pripadajuća VISA prepaid kartica ti na kućnu adresu stiže unutar 7 radnih dana.

  • Je li KEKSICA stvarno besplatna?

   KEKSICA je potpuno besplatna i nema nikakvih skrivenih troškova ili naknada. Možeš imati istodobno do tri KEKSICE i sve tri su besplatne. Podizanje gotovine na svim Erste bankomatima je također besplatno, odnosno bez bilo kakvih naknada. Također, KEKSICU možeš (zauvijek) zatvoriti u bilo kojem trenutku bez ikakvih naknada.

  • Mogu li KEKSICU nadoplatiti s računa neke druge banke?

   Apsolutno. Svoju KEKSICU možeš nadoplatiti s bilo koje kreditne ili debitne kartice (primjerice s tekućeg računa u drugoj banci), s Erste računa povezanog s KEKS Pay aplikacijom ili čak s druge KEKSICE.

  • Mogu li otvoriti KEKSICU bez naručivanja fizičke kartice?

   Da, možeš otvoriti KEKSICU bez naručivanja fizičke kartice. U procesu otvaranja KEKSICE isključi opciju „Želim karticu“ i za tvoju KEKSICU neće biti izrađena fizička kartica. Ali ako se kasnije predomisliš, karticu uz svoju već otvorenu KEKSICU možeš naručiti i u nekom kasnijem trenutku.

  • Mogu li primati i slati novac sa svoje KEKSICE?

   Naravno! KEKSICU možeš početi koristiti odmah nakon otvaranja KEKSICE, a nudi i više od toga. KEKSICA ima sve funkcionalnosti koje ima i KEKS Pay. KEKSICU možeš nadopuniti sa svojih povezanih kartica/računa te s njom slati novce prijateljima, plaćati na prodajnim mjestima, plaćati parking, kupiti bon za mobitel, nadoplatiti ENC uređaj, plaćati na internetu itd. KEKSICU ti može nadopuniti i netko drugi, tako da ti pošaljem novac preko KEKS Paya. Jednostavno, zar ne?

  • Kako izgleda proces otvaranja KEKSICE kroz KEKS Pay aplikaciju?

   Da bismo ti mogli otvoriti KEKSICU, moramo se uvjeriti da ispunjavaš uvjete te po zakonu moramo utvrditi tvoj identitet. Ako već nisi klijent Erste banke, u procesu otvaranja KEKSICE kroz KEKS Pay zamolit ćemo te da skeniraš svoju osobnu iskaznicu. Potom ćemo te kroz KEKS Pay aplikaciju zamoliti da skeniraš svoje lice u svrhu utvrđivanja identiteta. Ovaj korak je važan i za tebe osobno jer zbog utvrđivanja identiteta nitko ne može zlorabiti tvoju osobnu iskaznicu kako bi otvorio KEKSICU za sebe.

  • Imam poteškoća pri skeniranju osobne iskaznice i/ili lica, radim li nešto krivo?

   Možda se nalaziš u previše mračnoj ili presvijetloj okolini. Preporučamo skeniranje u zatvorenoj prostoriji. Osobna iskaznica mora biti u fokusu te kamera tekst s nje mora moći lako iščitati. Osobnu iskaznicu potrebno je centrirati na ekranu, a mobitel drži mirno. Za skeniranje lice vrijede ista pravila. Ako ne uspijevaš skenirati osobnu iskaznicu i/ili lice, prati upute na ekranu ili pokušaj promijeniti okolinu (promijeni prostoriju, pokušaj upotrijebiti više/manje svijetla i slično).

   Ako je tvoja osobna iskaznica istekla, oštećena, nečitljiva, savijena ili na bilo koji način nevažeća, nećeš ju moći iskoristiti za otvaranje KEKSICE.

  • Koliko dugo vrijedi KEKSICA?

   Tvoja KEKSICA kao račun nema ograničeno trajanje, no fizička kartica povezana uz KEKSICU istječe nakon 4 godine od narudžbe. Neposredno prije isteka aktivne kartice, na tvoju kontakt adresu ćemo ti besplatno poslati novu KEKS Pay karticu.

  • Stigla mi je kartica, kako ju mogu aktivirati?

   Kada KEKS Pay kartica stigne poštom na tvoju adresu, u aplikaciji (KEKSICA -> Detalji) pronaći ćeš opciju za aktivaciju kartice. Prateći upute na ekranu, u označena polja upiši datum isteka sa stražnje strane tvoje kartice. Iako je kartica beskontaktna, za PRVU transakciju na prodajnom mjestu ili bankomatu moraš je umetnuti u fizički uređaj (bankomat, EFTPOS) te transakciju potvrditi PIN-om.

  • Nestala mi je KEKS Pay kartica, što sada?

   Unutar KEKS Pay aplikacije, među detaljima KEKSICE pronađi opciju za blokiranje/deblokiranje kartice te opciju za prijavu nestanka kartice. Ako zbog nestanka želiš naručiti novu (zamjensku) karticu, izrada nove kartice se naplaćuje.

  • Izgubio sam pristup KEKS Payu, mogu li i dalje koristiti karticu?

   KEKS Pay karticu i dalje možeš koristiti sve dok ne potrošiš novce s nje, tj. s povezane KEKSICE.

  • Imaju li druge banke naknadu za nadoplatu KEKSICE?

   Tvoja banka ili izdavatelj kartice možda ima naknadu za ovakvu transakciju. Svakako provjeri koji je iznos naknade (ako postoji) sa svojom bankom ili izdavateljem kartice koju želiš koristiti za nadoplatu.

   Također, uzmi u obzir da (ovisno o načinu na koji nadoplaćuješ svoju KEKSICU) može postojati trošak konverzije iz sredstva kojim plaćaš u hrvatske kune. KEKSICU naime možeš nadoplatiti samo kunama. Međutim, ako KEKSICU želiš nadoplatiti sredstvima u stranoj valuti ili kriptovaluti, moguće je da će ti tvoja banka zaračunati „naknadu“ za konverziju u kune. Mi nažalost nemamo nikakvog utjecaja na naknade koje svojim klijentima nameću druge banke.

  • Promijenio sam mobitel, mogu li vratiti KEKSICU u novo instaliranu KEKS Pay aplikaciju?

   Prilikom prijave u KEKS Pay aplikaciju na novom mobitelu ponudit ćemo ti da vratiš svoje KEKSICE u aplikaciju, to jest da ih povežeš sa svojim KEKS Payom.

  • Uz koji račun se veže KEKS Pay kartica?

   KEKS Pay kartica se veže uz KEKSICU. KEKSICA je prepaid račun elektroničkog novca, otvoren kod Erste banke u tvoje ime.

  • Može li se KEKS Pay kartica dodati u Apple Pay i kako?

   Da, KEKS Pay karticu možeš dodati u Apple Pay. Dodavanje kartice možeš napraviti u aplikaciji „Wallet“. Unutar aplikacije odaberi ikonu „+“ i prati korake za dodavanje kartice. Ako želiš KEKSICU dodati u Apple Watch, otvori aplikaciju Apple Watch na svom iPhoneu, zatim odaberi „Add Credit or Debit Card“ i prati korake za dodavanje.

  • Mogu li KEKS Pay karticom podizati gotovinu na bankomatima drugih banaka u RH?

   Da, karticom možeš podizati gotovinu na svim bankomatima u RH i svijetu koji prihvaćaju Visa kartice. Naknade za podizanje gotovine na bankomatima Erste banke nema, a naknade za podizanje na drugim bankomatima se nalaze u dokumentu

  • Mogu li s KEKSICOM u minus?

   S KEKSICOM (u pravilu) ne možeš „u minus“ tj. ne možeš potrošiti više od raspoloživog stanja, ali pazi da imaš dovoljno raspoloživih sredstava, primjerice kod naplate usluge korištenja bankomata drugih banaka i/ili obračuna tečajnih razlika prilikom online plaćanja u stranoj valuti.

  • Mogu li promijeniti PIN kartice na bankomatima Erste banke?

   Da, PIN svoje kartice možeš promijeniti na svim bankomatima Erste banke i to bez naknade.

  • Gdje mogu vidjeti transakcije koje napravim KEKSICOM?

   Sve transakcije koje napraviš KEKSICOM spremljene su u tvojoj KEKS Pay aplikaciji. Za KEKSICU ne postoji klasičan papirnati ili elektronički izvod (pregled transakcija) jer ćeš njega uvijek imati na raspolaganju u svom KEKS Payu.

  • Mogu li primati plaću/mirovinu na KEKSICU?

   Nažalost, na KEKSICU ne možeš primati plaću ili bilo koji drugi oblik stalne, povremene ili jednokratne naknade.

  • U aplikaciji dobivam pogrešku vezanu uz iskorišten limit. O čemu se radi?

   Za KEKSICU iz zakonskih razloga postoji određeni set limita za primanje, slanje, maksimalni saldo (stanje) te maksimalni ukupni iznos koji na nju možeš primiti. Više o limitima pronađi u Općim uvjetima korištenja KEKSICE, a stanje svojih limita možeš uvijek provjeriti u KEKS Pay aplikaciji (vidi pod Profil -> Limiti).

Skini aplikaciju i uživaj u slatkim transakcijama!

#SlatkeTransakcije

Često postavljana pitanja

Je li korištenje KEKS Paya sigurno?

Pogledaj više
Google Play
Keks